اطلاعات ارائهشده نشان از این دارد که تلگرام درصدد جذب سرمایه ۱.۲ میلیارد دلاری از طریق عرضهی پول دیجیتال خود با نام Gram مبتنی بر شبکهی بلاک چین با نام TON است.
وبسایت تککرانچ با انتشار مقالهای به بررسی جزئیات پول رمزنگاری شدهی موسوم به Gram و پلتفرم بلاکچین TON پرداخته است که این روزها اخبار متعددی در رابطه با آن میشنویم. چندی پیش خبری در این رابطه منتشر شد که بلافاصله صحت آن توسط پاول دوروف زیر سؤال رفت. دوروف در واکنش به انتشار ویدیویی در رابطه با وجود پولی رمزنگاری شده با اسم گرَم، به این نکته اشاره کرد که هر اتفاقی در رابطه با تلگرام از طریق وبسایت رسمی این کمپانی در اختیار کاربران قرار خواهد گرفت.
بر اساس اطلاعات ارائهشده توسط تککرانچ، شبکهی مبتنی بر بلاکچین این پیامرسان، Telegram Open Network نام دارد که به اختصار TON خوانده میشود. تککرانچ مقالهی خود را مبتنی بر اسنادی تنظیم کرده که به دست این رسانه رسیده است.
اطلاعات ارائهشده نشان از این دارد که تلگرام درصدد استفاده از پلتفرمی نظیر اتریوم نیست که بستری آماده برای ایجاد یک پول رمزنگاری شده و همچنین تولید قراردادهای هوشمند دارد. در واقع تلگرام از شبکهی اتریوم برای فروش سرویس و درآمدزایی استفاده نکرده و در پی آن است تا پلتفرمی اختصاصی برای شبکهی خود پیادهسازی کند. پلتفرم جدید تلگرام را که TON نام دارد، سرویسی مشابه نظیر اتریوم است که میتوان سرویسهای توزیعشده را مبتنی بر آن تولید کرد و مورد استفاده قرار داد.
تلگرام در پی جذب سرمایه ۱.۲ میلیارد دلاری از طریق ICO است
به نظر میرسد عرضهی اولیهی سکهی تلگرام در صورتی که همه چیز بر اساس برنامهی تبیینشده پیش برود، یک رکوردشکنی خواهد بود. اطلاعات ارائهشده نشان از این دارد که تلگرام درصدد جذب سرمایهای ۱.۲ میلیارد دلاری از طریق عرضهی اولیهی سکه (ICO) است. البته تلگرام ۶۰۰ میلیون دلار ابتدایی فروش خود را در اختیار سرمایهگذاران بزرگ و افرادی خواهد گذاشت که به حلقهی مدیریتی این پیامرسان نزدیک هستند. اولین مرحله از عرضهی اولیهی سکهی تلگرام در فاصلهی ژانویه و فوریه سال جاری میلادی از طریق دعوتنامه برای افراد منتخب انجام خواهد شد.
پس از انجام عرضهی اولیه بهصورت خصوصی، تلگرام در نظر دارد دور دوم یا عمومی عرضهی پول رمزنگاری شدهی خود را در ماه مارس انجام دهد. با عرضهی ۶۰۰ میلیون دلار سکه در دور دوم، مجموع ارزش عرضهی اولیهی سکهی تلگرام به بیش از ۱.۲ میلیارد دلار خواهد رسید. بالاترین مبلغ جذبشده از طریق ICO در ماه سپتامبر و توسط Filecoin انجام شد که طی آن، این کمپانی توانست سرمایهای ۲۵۷ میلیون دلاری جذب کند.
ورای عرضهی اولیهی سکه، این پروسه با توجه به اهمیتی که پیامرسان تلگرام دارد، بسیار حائز اهمیت است؛ زیرا تلگرام در مقایسه با سایر فرایندهای جذب سرمایه از طریق ICO که توسط انواع استارتاپها انجام شده، جذابتر است. بر اساس آخرین آمار ارائهشده، تلگرام در آستانهی عبور از ۲۰۰ میلیون کاربر فعال ماهیانه در سال جاری میلادی است.
آمار ارائهشده توسط تلگرام به شرح زیر است:
در اکتبر سال ۲۰۱۷، تلگرام مرز ۱۷۰ میلیون کاربر فعال ماهیانه را پشت سر گذاشت؛ بهطوریکه انتظار میرود تعداد پیامهای ردوبدلشدهی ماهانه طی سهماههی اول سال جاری میلادی از مرز ۲۰۰ میلیارد عبور کند.
جاهطلبی لازم برای توسعهی پلتفرمی توزیعیافته
تلگرام بهعنوان یک سرویس و اپلیکیشن پیامرسان شناخته میشود. بر اساس اطلاعات ارائهشده توسط تلگرام، این نوع سرویس در بیش از ۶۰ درصد سرویسهایی که از طریق ایکو به جذب سرمایه پرداختهاند، قابل مشاهده است. تلگرام البته اعلام کرده که تنها هدف این کمپانی از جذب سرمایه به روش ایکو، به دست آوردن سرمایه و پول نیست.
تلگرام در پی آن است تا با راهاندازی ارز دیجیتال و همچنین پلتفرم آنلاین خود پایههای اینترنت توزیعشده را بنیان بگذارد و از این طریق پلتفرمی قدرتمند ایجاد کند که میزبانی برای اپلیکیشنهای توزیعیافته در کنار قراردادهای هوشمند و همچنین وبسایتها و انواع سرویسهایی است که نمیتوان آنها را به روشهای مرسوم محدود کرد.
پلتفرم تلگرام از چهار ماژول اساسی تشکیل شده است:
یک حافظهی توزیعشده شبیه به فضای ذخیرهسازی که برای دراپکوین و فایلکوین توسعه یافته است.
یک سرویس شبیه به TOR برای افزایش امنیت برقراری ارتباط با شبکهی بلاکچین
سرویسهای توزیعشده به همراه اپلیکیشنهای مربوط در کنار قراردادهای هوشمند و ایجاد تجربهی وبگردی در اینترنت توزیعشده
پرداختها برای مبالغ بسیار کوچک در کنار امکان انجام ارسال پول بهصورت مستقیم یا Peer-to-Peer
قرار گرفتن ماژولهای اشارهشده در کنار هم باعث ایجاد یک پلتفرم مبتنی بر بلاکچین میشود که امکان توسعهی سرویسها و اپلیکیشنهای مبتنی بر بلاکچین را برای تلگرام فراهم خواهد آورد. این پلتفرم میتواند تلگرام را از یک اپلیکیشن پیامرسان صرف تبدیل به پلتفرم توزیع محتوای توزیعشده کند. با استفاده از این پلتفرم توزیعیافته، کاربران میتوانند در ازای پرداخت مبلغ بسیار اندکی که از طریق میکروپرداخت انجام میشود، محتوای مورد نظر خود را خریداری و مطالعه کنند. امکان تبدیل شدن پلتفرم تلگرام به یک هاب پرداخت جامع نیز وجود دارد.
شبکهی TON را باید بهعنوان پشتوانهی این سرویس در نظر گرفت؛ البته سایر سرویسهای پیامرسان و شبکههای اجتماعی نیز میتوانند به این شبکه بپیوندند.
تلگرام نقش سرویس مبتنی بر شبکهی TON خود را شبیه به عملکرد گوگل پلی استور و اپل استور برای اپلیکیشنهایی میخواند که از ساختار توزیعیافته برخوردار نیستند. بر اساس اطلاعات ارائهشده توسط تککرانچ، جزئیات پلتفرم TON تلگرام در قالب سندی ۱۳۲ صفحهای بهصورت کامل تشریح شده است. اطلاعات ارائهشده در رابطه با ویژگیهای پلتفرم تلگرام در بعضی موارد تاکنون در سایر پلتفرمها پیاده نشده و به زمانی برای پیادهسازی و اجرا نیازمند است. البته باید به این نکته اشاره کنیم که ویژگیهای مورد اشاره از سایر پروژههایی که در دست توسعه هستند، الهام گرفته شده است.
تلگرام بیش از یک بلاک چین دارد
اطلاعات برگرفته از اسناد متعلق به تلگرام نشان از این دارد که شبکهی TON بیش از یک بلاکچین خواهد داشت. این شبکه برخلاف سایر شبکههای بلاکچین موجود شامل یک بلاکچین اصلی خواهد بود و علاوه بر آن، ۲ به توان ۹۶ بلاکچین نیز همراه آن خواهند شد. تغییرات ایجادشده در ساختار پلتفرم TON توسعهیافته توسط تلگرام این ظرفیت را ایجاد میکند تا بتوان بیش از یک میلیون تراکنشدر ثانیه انجام داد. شبکهی TON قادر است اطلاعاتی نظیر شمارههای کاربری، پرداختها و همچنین قراردادهای هوشمند را ذخیره کند.
جزئیات عرضهی اولیه سکهی گرم تلگرام
بر اساس اطلاعات ارائهشده، تلگرام در نظر دارد تنها ۴۴ درصد از سکههای اولیهی خود را برای عرضه و معامله توسط کاربران عرضه کند و بیش از ۵ میلیارد سکه دیجیتال رمزنگاری شدهی گرم را تولید و وارد شبکهی خود کند. علامت این سکهی دیجیتال یک الماس آبیرنگ خواهد بود. بنا بر جزئیات اعلامشده در مستندات تلگرام، این کمپانی در نظر دارد ۱۰ درصد از سکهها را برای توسعهی هر چه بیشتر پلتفرم، از جمله ایجاد انگیزه برای تیم توسعه در نظر بگیرد. همچنین ۴ درصد از این سکهها بهعنوان پاداش برای تیم توسعه کنار گذاشته میشود. تنها ۴۴ درصد از سکههای مورد نظر، عرضه خواهد شد و قابل معامله خواهد بود. ۴۲ درصد از مجموع ۵ میلیارد سکهی گرم تلگرام نیز در مرحلهی اول عرضه حفظ خواهند شد تا این کمپانی بتواند در آینده تعادلی در بازار سکههای خود ایجاد کند.
آمار ICO سکههای دیجیتال
با توجه به اینکه در سالهای اخیر میزان ICO بهعنوان یک ترند بهمنظور جذب سرمایه مورد استفاده قرار گرفته است، بسیاری از عرضهکنندگان در تلاشند تا با ارائهی تخفیف بالا، سرمایهگذاران بزرگ را برای خریدهای بزرگ تشویق کنند. در مورد گرم، تلگرام اعلام کرده که حداقل سرمایهی مورد نیاز برای سرمایهگذاری بزرگ ۲۰ میلیون دلار است که در این حالت، خریداران تخفیف ۵۰ درصدی دریافت خواهند کرد. در مستندات فاششده حتی به این نکته اشاره شده است که احتمال افزایش تخفیف تا ۷۰ درصد نیز وجود دارد؛ اما جزئیات قیمت نهایی ارائه نشده است.
با توجه به اینکه قیمت نهایی فروش هر سکهی گرم ۰.۹۷ دلار در نظر گرفته شده است، میتوان انتظار داشت که هر یک از سکهها توسط سرمایهگذاران بزرگ تا قیمت ۰.۳۱ دلار خریداری خواهند شد. تلگرام تخفیف زیادی برای سرمایهگذاران ارائه میکند؛ از اینرو دورهای برای توقف معامله و فروش در نظر گرفته است. هنوز جزئیات مربوط به طول دورهی توقف فروش ارائه نشده؛ ولی برآورد اولیه نشان از این دارد که این دوره به تناسب میزان تخفیف ارائهشده، از ۱۸ ماه آغاز خواهد شد؛ یعنی خریداران بزرگ بسته به تخفیف دریافتشده حداقل تا ۱۸ ماه قادر نخواهند بود سکههای خریداریشده را به فروش برسانند.
اطلاعات ارائهشده نشان از این دارد که تلگرام برای عرضهی سکههای خود در دسامبر سال جاری میلادی برنامهریزی کرده است و انتظار دارد در سهماههی اول سال ۲۰۱۹ برای عموم و مخصوصا سرمایهگذاران عرضه میشود تا از این طریق شاهد معامله سکههای دیجیتال باشیم.
نقشه راه
تلگرام هنوز راه درازی تا پیادهسازی پلتفرم TON و همچنین عرضهی سکهی دیجیتال دارد. در مستندات متعلق به تلگرام میتوان نقشهی راه این سرویس برای عرضهی پلتفرم TON را در کنار زمان آغاز معامله با سکههای گرم در شبکهی تلگرام مشاهده کرد.
فصل اول ۲۰۱۸: راهاندازی شناسههای کاربری امن
فصل دوم ۲۰۱۸: آغاز به کار آزمایشی نسخهی اولیهی پلتفرم TON
فصل سوم ۲۰۱۸: آزمایش و تست فاکتورهای امنیتی پلتفرم TON
فصل چهارم ۲۰۱۸: پیادهسازی نسخهی پایدارتر TON
فصل چهارم ۲۰۱۸: راهاندازی کیف پول الکترونیک تلگرام
فصل اول ۲۰۱۹: راهاندازی زنجیرهی اقتصاد مبتنی بر پلتفرم TON در داخل تلگرام
فصل دوم ۲۰۱۹: راهاندازی راهکارهای حافظه و سرویسهای مبتنی بر TON
تلگرام در نظر دارد سال ۲۰۲۱ نام پلتفرم خود را از TON به ON تغییر دهد. با نگاهی به برنامههای آیندهی تلگرام برای پلتفرم خود، میتوان بهجرئت گفت که این کمپانی و سرویس پیامرسان در پی درآمدزایی نیست و در نظر داردپلتفرمی بسیار گسترده و گویا ایجاد کند که نتیجهی آن رقابت با پلتفرمهای مبتنی بر بلاکچین نظیر اتریوم است. در واقع تلگرام در نظر دارد بهجای تمرکز روی درآمدزایی از طریق عرضهی اولیهی سکه دیجیتال خود، پلتفرمی بسیار کامل ایجاد کند که راه را برای توسعهی ارزهای دیجیتال جدید، سرویسهای جدید نظیر تلگرام و سایر سرویسها در چرخهی اقتصادی TON ممکن میکند.